بر اساس آمار ارائه شده توسط مسئولین ذیربط، بیش از 95 درصد روغن خوراکی مورد نیاز کشور وارداتی است و برای این منظور سالیانه بیش از 4 میلیارد دلار ارز از کشور خارج می‌شود. این آمار نگران کننده برای کشوری با پتانسیل و ظرفیت بالای تولید محصولات کشاورزی مناسب نیست. در حالی که در سالهای اخیر در شعار سالها، واژه اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری مرتب تکرار می‌گردد. پس ضرورت دارد میزان تولیدات دانه های روغنی در کشور افزایش یابد.
یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی آقای دکتر دانیال کهریزی در دانشگاه رازی و در قالب شرکت دانش بنیان بیستون شفا پس از شش سال تحقیق مستمر و بکارگیری روش‌های زیست فناوری موفق به اصلاح یک گیاه دانه روغنی به نام کاملینا برای شرایط دیم در تمام اقلیم‌های کشور شده‌اند. این گیاه در بیست و ششمین جلسه کمیته ملی معرفی رقم در تاریخ 24 آبان سال جاری به اتفاق آرا به نام رقم "سهیل" مورد تائید قرار گرفت.
روغن این گیاه در بازارهای جهانی به عنوان یک روغن با ارزش و با کیفیت بالا شناخته می‌شود که علاوه بر مصارف غذایی در صنایع آرایشی، بهداشتی و صنعتی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.گیاه دارویی- روغنی کاملینا گیاهی است که بخصوص در سال های اخیر توجه زیادی را در دنیا به خود جلب کرده است و مهمترین مزیت آن مقاومت فوق العاده آن به خشکی است.
اهمیت این گیاه بر می‌گردد به اینکه کشور ما علیرغم داشتن درصد بالایی دیمزار (حدود 70%)، فاقد یک گیاه دانه روغنی مناسب برای شرایط دیم است. این در حالی است که با شرایط خشکسالی، کاهش نزولات و بحرانی شدن سطح آبهای زیرزمینی مواجه هستیم. همچنین با در نظر گرفتن این نکته که روغن خوراکی کشور عمدتا (بیش از 95%) وارداتی و ناسالم است، نیاز به داشتن گیاهی دانه روغنی برای شرایط دیم کشور و با حداقل نیازهای کودی، بسیار احساس می‌شود.
گیاه کاملینا می‌تواند نماد اقتصاد مقاومتی در دانه‌های روغنی ایران باشد. این گیاه علاوه بر مقاومت به خشکی و سرما، مقاومت بالایی نسبت به آفات و امراض رایج در دانه های روغنی دارد. پتانسیل تولید عملکرد در این گیاه کاملینا در شرایط دیم به اثبات رسیده (حدود 1000 کیلوگرم در هکتار) و گزینه ای مناسب جهت تناوب با غلات دانه ریز می‌باشد که هم اکنون این تناوب بسیار ضعیف می‌باشد. دارا بودن امگا 3 بالا (بیش از 30 درصد)، داشتن خواص دارویی فراوان، استفاده در صنعت تغذیه طیور و ماهی به جهت کیفیت بالای کنجاله و داشتن سطوح بالایی از آنتی‌اکسیدانها (به ویژه ویتامین E) و داشتن خواص ضدسرطانی از دیگر مزایای کاملینا می‌باشد. این گیاه در اکثر استانهای کشور در شرایط دیم کشت شده است و عملکرد رضایت بخشی داشته است.
این موفقیت بزرگ را به وزارت علوم، دانشگاه رازی و جامعه علمی کشور تبریک گفته و امید است سایر دانشگاه‌های کشور نیز با شناخت نیازهای اساسی جامعه، مسیر تحقیقات را به این سمت هدایت نمایند.

آخرین اخبار